Windows 10'da OneDrive'dan Dosya ve Klasörleri Paylaşma

0
76

OneDrive ile, dosya ve klasörleri başkalarıyla güvenli ve kolay bir şekilde paylaşmak kolaydır. Herhangi bir özel uygulama yüklemeleri veya yeni bir hesap açmaları gerekmez. Aslında, onlarla paylaştığınız dosyalara ulaşmak için herhangi bir web tarayıcısını kullanabilirler. Elinizde tam bir kontrol sizde var; dosyalarınız sadece seçtiğiniz kişilerle paylaşılacak. Bu makalede, OneDrive'ınızdan dosya ve klasörleri nasıl paylaşacağınızı ve paylaşmadan önce bilmek isteyebileceğiniz farklı izinleri göstereceğiz.

Masaüstünden Dosya veya Klasör Paylaşma

Windows 8.1'de, OneDrive kaldıramayacağınız bir uygulama ile işletim sistemine entegre edildi ve ayarlara PC ayarlarından kolayca erişilebilir. Modern uygulama sayesinde, kullanıcılar dosya ve klasörlerini kolayca yükleyebiliyorlardı ve hatta OneDrive'ın web arayüzünü her zaman kullanmak zorunda kalmadan paylaşabiliyorlardı. Windows 10 için OneDrive, Dosya Gezgini ile daha iyi entegrasyon sağlar. Bir dosya veya klasörün bağlantısını paylaşmak için yalnızca bir tık öteniz.

Bir dosyayı bağlantı olarak paylaşmanın, özellikle e-postayla gönderirken birçok avantajı vardır. Ekler çok büyük olduğunda e-posta sunucular tarafından reddedilebilir ve büyük bir e-posta alıcınıza yapılmış olsa bile, alıcı posta kutusundaki büyük eke sahip olduğu için mutlu olmayabilir. OneDrive, e-posta, Facebook veya metin mesajı olarak gönderilebilen bir dosyanın bağlantısını paylaşmayı kolaylaştırır.

OneDrive'ı Dosya Gezgini'nde açın ve paylaşmak istediğiniz dosyayı veya klasörü bulun. İçerik menüsünü ortaya çıkarmak için dosyaya veya klasöre sağ tıklayın ve “OneDrive Link Paylaş” ı seçin.

Birkaç saniye sonra, bir bağlantının hazırlandığını bildiren bir bildirim görünecektir.

Posta istemcisini açın ve dosyanın alıcısının e-posta adresini girin. Paylaşılan OneDrive Bağlantısını yapıştırmak için sağ tıklayın ve e-posta mesajının gövdesindeki “Yapıştır” ı seçin. Mesajı aldıktan sonra, alıcının paylaşılan dosyanıza erişmek için bağlantıyı tıklaması yeterlidir.

Bu bağlantı yalnızca oluşturulduğu belgeye veya klasöre erişim sağlasa da, bağlantıyı kimin kullandığını belirleyebilecek hiçbir şey yoktur ve bu kişi ile paylaşılabilir. Daha büyük bir kontrol istiyorsanız, belirli bir e-posta adresiyle paylaşmanıza ve dosyaya sınırlı erişim vermenize olanak tanıyacak web arayüzünden paylaşmak isteyebilirsiniz.

OneDrive.com'dan bir Dosya veya Klasörü Paylaşma

OneDrive'ı Dosya Gezgini'nde açın ve paylaşmak istediğiniz dosyayı veya klasörü bulun. İçerik menüsünü ortaya çıkarmak için dosya veya klasörü sağ tıklayın ve “Diğer OneDrive paylaşım seçenekleri” seçeneğini seçin.

Bu seçeneği tıkladığınızda, varsayılan web tarayıcınız OneDrive'ı belirli bir paylaşılan klasörün paylaşım seçeneklerine açar. Ardından, aşağıdaki paylaşım seçeneklerinden birini seçin.

İnsanları davet et

Bir öğeye belirli bireyler veya grup izinleri vermek istiyorsanız bu seçeneği seçin. Bu, gerekirse daha sonra belirli kişiler veya gruplar için izninizi kaldırmanızı sağlar. “Kime” kutusuna e-posta adreslerini veya listeden kişi adlarını girin. İsterseniz alıcılara bir not ekleyin. İzin seviyesini değiştirmek için “Sadece görüntüleyenler” veya “Alıcılar düzenleyebilir” e dokunun veya tıklayın.

  • “Yalnızca alıcılar görüntüleyebilir” seçeneğini belirlerseniz, davet ettiğiniz alıcılar paylaştığınız dosyaları görüntüleyebilir, indirebilir veya kopyalayabilir.
  • “Alıcılar düzenleyebilir” seçeneğini belirlerseniz, alıcılar oturum açmadan ofis belgelerini düzenlemek için Office Online'ı kullanabilir. Başka değişiklikler yapmak için (bir klasöre dosya eklemek veya silmek gibi), alıcıların bir Microsoft hesabıyla oturum açmaları gerekir.
  • “Alıcılar düzenleyebilir” seçeneğini seçerseniz ve bir alıcı mesajı iletirse, onu alan herkes, paylaştığınız öğeyi de düzenleyebilir. Düzenleme izinlerine sahip kişiler, başkalarını da öğeye düzenleme izinleri vermeye davet edebilir. Bu, bazı kullanıcılar için bir güvenlik kaygısı olabilir. Ancak, paylaşılan klasöre erişmek istemediğiniz kişileri kaldırmak için her zaman “Paylaş” ayarlarına dönebilirsiniz.

Alıcıların her zaman bir Microsoft hesabıyla oturum açmasını istiyorsanız (paylaştığınız öğeyi görüntülemek için bile), “Alıcılar bir Microsoft hesabıyla oturum açmalıdır” seçeneğini seçin. Bu, bir alıcı mesajınızı iletirse, diğer kişilerin paylaşılan öğeye erişmesini önlemeye yardımcı olur. İzin ayarlarını kaydetmek ve öğeye bağlantı içeren bir mesaj göndermek için “Paylaş” düğmesine dokunun veya tıklayın. Bir öğeyi Microsoft hesabı olmayan insanlarla paylaşırsanız, ücretsiz bir tane oluşturabilirler.

Şahsen tanımadığınız birçok kişiyle öğeleri paylaşmak için bu seçeneği kullanın. Facebook, LinkedIn, e-posta veya kısa mesaj göndermek için bu bağlantıları kullanabilirsiniz. Bağlantıyı alan herkes öğeyi görüntüleyebilir, kopyalayabilir ve indirebilir. Alıcılar mesajı bile iletebilir. İstediğiniz bağlantı türünü seçin. Bağlantıyı oluşturduğunuzda öğenin izinleri otomatik olarak güncellenir.

  • Yalnızca görüntüle – Bir öğeyi bu tür bir bağlantıyla paylaştığınızda, alıcılar öğeleri oturum açmadan görüntüleyebilir, kopyalayabilir veya indirebilir. Bağlantıyı başkalarına da iletebilirler.
  • Düzenle – Bir öğeyi bu tür bir bağlantıyla paylaştığınızda, alıcılar belirli dosyaları düzenleyebilir ve paylaşılan bir klasördeki dosyaları ekleyebilir, kopyalayabilir, taşıyabilir, yeniden adlandırabilir ve hatta silebilir. Alıcılar bağlantıyı yönlendirebilir, dosya veya klasörü paylaşan kişilerin listesini değiştirebilir ve hatta alıcılarının izinlerini de değiştirebilir.

Son olarak “Link Oluştur” a basın veya tıklayın.

Bağlantıyı bir sosyal ağ sitesine göndermek için, sosyal ağın simgesine dokunun veya tıklayın. Bağlantıyı bir kısa mesaja veya basılı bir belgeye dahil etmek istiyorsanız, bağlantıyı kısaltmak isteyebilirsiniz. URL'yi kısaltmak için “Bağlantıyı kısalt” a basın veya tıklayın.

Dosya veya Klasörü Paylaşmayı Durdur

Masaüstü aracılığıyla paylaşımları kontrol edemez veya izinleri kontrol edemezsiniz. OneDrive web sitesi aracılığıyla yapmak zorundasınız. Paylaştığınız tüm öğeleri görmek için, sol bölmedeki “Paylaşılanlar” a dokunun veya tıklayın ve ardından “Benim tarafımdan Paylaşılanlar” a dokunun veya tıklayın.

Öğenin sahibiyseniz veya düzenleme izinleriniz varsa, bir öğeyi paylaşmayı durdurabilir veya başkalarının sahip olduğu izinleri değiştirebilirsiniz. Paylaşılan öğenin onay kutusunu seçin ve ardından sayfanın en üstündeki çubukta “Paylaş” düğmesine dokunun veya tıklayın.

“Paylaşılan” altında, değiştirmek istediğiniz izinleri seçin. İzinleri düzenleme ile yalnızca görüntüleme arasında değiştirebilir ve oluşturduğunuz herhangi bir bağlantı üzerinden paylaşmayı durdurabilirsiniz.

Bu makalenin sonucuna göre dosya ve klasör paylaşımı oldukça kolaydır. Elinizde tam bir kontrol sizde var; dosyalarınız sadece seçtiğiniz kişilerle paylaşılacak. Sadece izinlere çok dikkat et.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here