Sedir Ağacı Yağının Şaşırtıcı 3 Faydası ve Yan Etkileri

0
39

Sedir Ağacı Yağının Şaşırtıcı 3 Faydası ve Yan Etkileri

Sedir ağacı esansiyel yağı veya sedir yağı, çeşitli sedir türlerinden elde edilir. Bu yağ birçok tıbbi ve endüstriyel uygulamada kullanılabilir. Sedir ağacı esansiyel yağının faydaları, birçok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olan anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerine bağlanabilir. Uykuyu teşvik etmeye yardımcı olur, depresyonu hafifletebilir, saç dökülmesini azaltır ve kuru kafa derisi sorunlarını en aza indirir. Saf uçucu yağ ayrıca pestisit ve mantar öldürücü etkiler gösterir.

Ayrıca bu esansiyel yağı birçok sabun, oda spreyi ve kozmetikte bulabilirsiniz. Bu makale, sedir ağacı esansiyel yağının potansiyel sağlık yararlarını ve olası yan etkilerini araştırmaktadır. Bir göz at.

Bu makalede

Sedir Ağacı Yağı Nasıl Çıkarılır? Sağlığınız İçin Faydalı Olan Nedir?

Sedir ağacı yağı, sedir, ardıç ve selvi ağaçlarının öğütülmesinin bir yan ürünüdür. Tahta talaşı, talaş ve kısa parçalar değirmende toplanır ve yağı üretmek için buharla damıtılır.

Karbondioksit kullanan, süper kritik ekstraksiyon gibi daha uygun maliyetli olan başka yöntemler de vardır (2).

Çoğu sedir ağacı yağı 3 ana türden üretilir: Virjinya sediri (Ardıç virginiana), Texas veya Ashe sediri (Ardıç ashei) ve Meksika veya Orta Amerika sediri (Ardıç meksika).

Çin sediri olarak adlandırılan başka birçok selvi ve sedir ağacı da vardır. Bununla birlikte, dünya genelinde ana sedir yağı üreten türlerin belirlenmesinde çok fazla belirsizlik vardır (1).

Sedir ağacı yağının bileşimi türlere ve işleme yöntemlerine göre değişir. Genel olarak, sedir ağacı yağının birincil bileşenleri seskiterpenler, cedren, tujopsen ve cedrol’dür.

Bu fenolik bileşiklerden dolayı sedir ağacı yağı geniş bir fayda yelpazesiyle bağlantılıdır. Zararlıları öldürmekten uyku döngüsünü ve depresyonu iyileştirmeye kadar, bu uçucu yağın sizin için yapabileceği çok şey var.

Daha fazlasını öğrenmek için aşağı kaydırmaya devam edin!

Sedir Ağacı Esansiyel Yağının Faydaları

1. Uykuyu İndükler ve Depresyonu Hafifletir

Sedir ağacı yağının ana etken maddesi olan Cedrol, hafif bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bir sıçan çalışması, sedir ağacı yağının solunmasının koku alma ve diğer organ sistemlerini etkilediğini buldu (3).

Bu tür uçucu yağların hafif kokusunu soluduğunuzda, burnunuz (koku sistemi) yoluyla beyninizin limbik ve hipotalamik bölgelerine bir sinyal iletilir. Bu tür sinyaller beyninizi serotonin ve endorfin gibi nörotransmiterleri salması için uyarır. Bu kimyasallar sırayla bir sakinlik ve rahatlama hissi uyandırır (4).

Sedir ağacı yağı, özellikle demansı olan yaşlı bireylerde ve genç kadınlarda uykuyu sürdürmedeki zorluğu da azaltabilir(4).

Bergamot, lavanta ve sedir ağacının (1:2:1) esansiyel yağ karışımını solumanın depresyon semptomlarını azalttığı bulunmuştur. Ancak buna ilişkin kanıtlar yetersizdir (5).

2. Saç Dökülmesi ve Kuru Saç Derisi Sorunlarını Azaltabilir

Sedir ağacı yağının saça faydaları

Uçucu yağları saç derinize masaj yapmak alopesiyi (saç gerilemesi) azaltma potansiyeline sahiptir. Bu egzersiz saç köklerine kan akışını arttırır, kafa derisini düzenler ve köklerin gücünü arttırır. Kepek ve kuru kafa derisi dahil olmak üzere saç büyüme sürecini kesintiye uğratabilecek koşulları azaltır (6).

Alopesili 86 kişiyle yedi aylık randomize bir çalışmada, test grubuna jojoba ve üzüm çekirdeği taşıyıcı yağlarında lavanta, sedir ağacı, kekik ve biberiye esansiyel yağları ile günlük masaj yapıldı (6).

Bu grup, kontrol grubundaki sadece %15’in aksine saç büyüme parametrelerinde yaklaşık %44 iyileşme gösterdi. Bu uçucu yağlar ayrıca düzenli olarak masaj yapıldığında baş ağrılarını hafifletebilir ve uyku düzenini normalleştirebilir (6).

Biliyor musun?

  • Sedir ağacı esansiyel yağı birkaç kişiyi azaltabilir dermatolojik problemler. Akne, egzama, dermatit, sedef hastalığı, böcek ısırıkları, kabuklanma, döküntü ve mantar enfeksiyonlarını olumlu yönde etkilediği söylenmektedir (7).
  • Bu aktivite, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerine atfedilir.
  • Kalıcı ve yatıştırıcı bir kokusu olduğu için sedir ağacı yağı kullanılabilir. oda spreylerikumaş yumuşatıcılar, sabunlar, makyaj malzemelerive deterjanlar.

3. Antimikrobiyal ve Pestisit Özelliklerine Sahiptir

Cedrol, güçlü böcek ve haşere kovucu özelliklere sahiptir. Kırmızı karıncalar, kara bacaklı keneler, güveler ve halı böcekleri gibi böcekler, sedir ağacı yağına maruz kaldıklarında ya öldürüldü ya da akut toksisite semptomları gösterdi (8).

Sedir ağacı yağının buharları ayrıca birkaç güve, böcek ve eklembacaklı haşerelerin larvaları için zehirliydi. Bu nedenle sedir ağacı yağını pestisit olarak kullanabilirsiniz.

Sedir ağacı yağı da bir mantar ilacıdır. Ahşap bloklar, Japon sediri ve Virginia sedirinin yağları ile muamele edildiğinde, mantarların neden olduğu kahverengi çürüklükten etkilenmediler. Gloeophyllum trabeum. Ayrıca, bu yağın buharları ve su emülsiyonunun, aşağıdakiler gibi kötü şöhretli bakterilerin büyümesini engellediği gösterilmiştir. stafilokok aureus (1).

Fare çalışmaları ayrıca sedir ağacı yağının larvisit ve parazit öldürücü aktivitesini de göstermiştir. Bilim adamları, hem kovucu hem de larvisit olarak çalıştığı sonucuna vardılar. Schistosoma mansoni, şistozomiyazise neden olan parazit. Seyreltilmiş bir solüsyon (yaklaşık %50) 3 gün boyunca %100 direnç göstererek tamamen aktif olmuştur (1).

Pekala, bu bir şok ediciydi! Kim odun talaşından elde edilen bir yağın birinci sınıf bir aromaterapi adayı olmasını bekler, değil mi?

Hepsi biyokimyasalları yüzünden. Sedir ağacı yağı α- ve ß-sedren, cedrol, thujopsen, widdrol ve diğer seskiterpenler ve hidrokarbonları içerir (1).

Texas sedir ağacı yağının alkol içeriği, maksimum %20 cedrol ile %35-48 arasında değişmektedir. Virginia sedir ağacı yağı yaklaşık %80 α- ve ß-sedrenden oluşurken, cedrol içeriği %3 ila 14 arasında değişmektedir. Çin sedir ağacı yağı minimum %8 cedrol içerir (1).

Sedir ağacının yağı, emülsiyonu ve buharlarının bu kadar kritik faydalarının olması cedrol ve sedren içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte, sedir ağacı yağı hala bir bitki özüdür.

Bazılarımızın buna alerjisi olma ihtimali var mı? Basitçe söylemek gerekirse, sedir ağacı yağı kullanırken herhangi bir önlem almalı mıyız? Cevaplar için aşağı kaydırın.

Sedir Ağacı Yağı Kullanmanın Yan Etkileri veya Endişeleri Nelerdir?

Çoğumuzun sahip olabileceği birincil endişe, cildi tahriş edici özelliğidir. Bununla birlikte, birkaç fare çalışması ve ABD Çevre Koruma Ajansı, sedir ağacı yağının bir cilt hassaslaştırıcı veya kanserojen olmadığını öne sürüyor. Bazı deri ve göz tahrişleri bildirilmiş olsa da, inhalasyon çalışmaları bu açıdan sonuçsuz kalmıştır (1).

ABD Çevre Koruma Ajansı, uygulamaları göz önüne alındığında, insan sağlığına yönelik riskinin ihmal edilebilir olduğunu düşünmektedir. Ancak sedir ağacı yağı olumsuzluk gıda maddelerinde kullanıldığında ABD FDA tarafından Genel Olarak Güvenli Olarak Kabul Edilen (GRAS) etiketine sahiptir, ancak kozmetiklere, parfümlere ve masaj yağlarına eklenmesine izin verilir (1).

Bununla birlikte, sıçanlar ve tavşanlar üzerinde yürütülen çeşitli toksisite çalışmaları, sedir ağacı yağının oral ve dermal toksisitesinin >5000 mg/kg olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yüzden sakının!

Çocuklar, hamile ve emzikli kadınlar, bebekler ve evcil hayvanlar için sedir ağacı yağının güvenliğini belirlemek için çok fazla veri yok.

Bu yağ ile devam etmeden önce ilgili uzmanlara danışmanızı öneririz.

Kapatılıyor…

Sedir ağacı yağı ve faydaları hoş bir sürpriz olarak karşımıza çıkıyor! Fitokimyasal bileşimi sayesinde bu uçucu yağ, esas olarak aromaterapide kullanılır. Çeşitli yağlardan diğer yağlarla birlikte kullanılır. ardıç mantar önleyici, anksiyolitik, antiseptik, analjezik ve antelmintik özellikleri için türler.

Bu, sedir ağacı yağının sadece vücudunuzu değil aynı zamanda mobilyalarınızı, halılarınızı, dekorlarınızı, bahçelerinizi, depolarınızı ve yiyeceklerinizi de koruduğu anlamına gelir. Öyleyse, bu yağı denemeniz gerekmiyor mu?

Referanslar

  1. “Sedir Ağacı Yağı Profili” New York Eyaleti Entegre Zararlı Yönetim Programı, Cornell Kooperatif Uzantısı.
  2. “Sedir Ağacı Yağı: Daha Aromatik, Daha Kullanılabilir Hale Getirme” ARS Haber ve Bilgi, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı.
  3. “Sakinleştirici etkiler ve etki mekanizması…” Planta medica, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi.
  4. “İnhalasyon Aromaterapisinin Belirtiler Üzerindeki Etkileri…” Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi.
  5. “Depresif için Aromaterapinin Etkinliği…” Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi.
  6. “Saç Dökülmesi İçin Saç Derisi Masajının Faydaları” Haberler ve Etkinlikler, Pacific College of Oriental Medicine.
  7. “Potansiyel Olarak Ticari Uçucu Yağlar…” Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi.
  8. “Sedir ağacı yağı ve cedrolün biyoaktivitesi…” Çevresel Entomoloji, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here