Home Sağlık Hastalıklar ve Belirtiler Histerektomiden Sonra Hala Rahim Ağzı Kanseri Olabilir mi?

Histerektomiden Sonra Hala Rahim Ağzı Kanseri Olabilir mi?

0
44

Histerektomi geçirdiyseniz, hala rahim ağzı kanseri geliştirip geliştiremeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.

Göre Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 600.000’den fazla histerektomi yapılmaktadır. Çoğu histerektomi, endometriozis veya üreme kanserleri gibi altta yatan tıbbi durumları tedavi etmek veya önlemek için yapılır.

Bu makalede, histerektominin rahim ağzı kanseri veya diğer üreme kanseri türleri geliştirme riskinizi nasıl etkileyebileceğini açıklayacağız.

Histerektomi hakkında

Histerektomi, hamilelik sırasında bir fetüsün içinde büyüdüğü organ olan rahim olarak da adlandırılan rahmin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Gerçekleştirilen histerektomi tipine bağlı olarak, ya rahmin bir kısmı ya da tam rahmin tamamı alınacaktır.

Rahim, serviks veya çevresindeki organları etkileyen durumlar gibi altta yatan tıbbi nedenlerle bir histerektomi yapılır.

Histerektomi geçirmenin yaygın nedenleri şunlardır:

  • rahim fibroidleri
  • rahim sarkması
  • Pelvik inflamatuar hastalık
  • endometriozis
  • adenomyozis
  • rahim kanseri
  • Rahim ağzı kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • kronik pelvik ağrı
  • anormal kanama

Rahim ağzı kanseri histerektomiden sonra hala mümkün mü?

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı hücrelerinde gelişen bir üreme kanseri türüdür. Rahim ağzı kanserine en yaygın olarak cinsel ilişki veya diğer cinsel aktiviteler sırasında kolayca bulaşabilen bir virüs olan insan papilloma virüsü (HPV) neden olur.

Genel olarak, kısmi histerektomi geçirmiş kişiler hala rahim ağzı kanseri geliştirme riski altındadır. Kısmi histerektomi sırasında rahmin sadece üst kısmı çıkarıldığından ve serviks kaldığından, serviks içinde kanserli hücreler hala gelişebilir.

Tam histerektomi geçiren kişilerin rahim ağzı kanseri geliştirme olasılığı daha düşüktür. Rahim tamamen alındığında – rahim ağzı dahil – kanserli hücrelerin gelişmesi için artık bir rahim ağzı yoktur.

Bununla birlikte, bazen kanser öncesi hücreler geliştikten veya rahim ağzı kanseri teşhisi konduktan sonra tam bir histerektomi yapılır.

Bu durumda rahim ağzı kanseri hücrelerinin histerektomiden önce bile rahim ağzının ötesine yayılmış olması mümkündür. Bu kanserli hücreler yayılmaya devam ederse, rahim ağzı çıkarıldıktan sonra bile rahim ağzı kanseri geliştirebilirsiniz.

Aslında erken bir Araştırma Konuyla ilgili olarak, serviks kanseri için total radikal histerektomi uygulanan hastaların yüzde 18’inden fazlasının durumun tekrarını yaşadığını buldu.

Histerektomi geçirdiyseniz, yine de düzenli Pap smear testine ihtiyacınız var mı?

Pap smear veya Pap testi, rahim ağzınızdaki anormal veya kanserli hücrelerin varlığını tespit etmeye yardımcı olmak için yapılan bir tanı testidir. Pap smear testleri genellikle serviks kanseri riskinize bağlı olarak her 3 ila 5 yılda bir veya daha sık önerilir.

Pap smear hakkında

  • Pap smear, basit, tipik olarak ağrısız, invaziv olmayan bir testtir. Doktorunuzun ofisinde yapılır ve sadece birkaç dakika sürer.
  • Pap testi sırasında doktorunuz rahim ağzınızın yüzeyinden hücreleri toplamak için vajinanızın içine bir bez yerleştirecektir.
  • Bu hücreler daha sonra bir slayt üzerine yerleştirilecek ve herhangi bir anormallik için incelenecekleri bir laboratuara gönderilecek.

HPV testi, rahim ağzı kanserini taramak için kullanılan başka bir testtir. Bu test, servikal hücrelerinizde HPV olup olmadığını belirlemek için kullanılır. HPV, enfeksiyondan yaklaşık bir yıl sonra servikste tespit edilebilir.

HPV testi hakkında

  • HPV testi tek başına (birincil HPV testi olarak bilinir) veya Pap smear ile (bir ortak test olarak bilinir) yapılabilir.
  • Toplanan hücreler hem hücre anormallikleri hem de HPV için test edilebildiğinden, ortak test normal bir Pap smear yaptırmaktan farklı görünmeyecektir.
  • Anormal hücreleri yalnızca mevcut olduklarında tespit edebilen Pap smear’den farklı olarak, HPV testi, herhangi bir hücre değişikliği meydana gelmeden önce bir HPV enfeksiyonunu tespit etme yeteneğine sahiptir.

Histerektomi geçirdikten sonra Pap smear veya HPV testleri yaptırmaya devam edip etmemeniz, hem geçirdiğiniz işlemin türüne hem de histerektominin nedenine bağlıdır.

Kısmi histerektomi geçirdiyseniz

Rahim ağzını çıkarmayan kısmi bir histerektomi geçirdiyseniz, rahim ağzı kanserinin gelişmesi hala mümkündür. bu yüzden Amerikan Kanser Topluluğu kılavuzlar, 65 yaşına kadar düzenli serviks kanseri taramasına devam edilmesini önermektedir.

65 yaşını doldurduktan sonra, 10 yıl boyunca herhangi bir anormal Pap testiniz yoksa artık rahim ağzı kanseri taramasına devam etmenize gerek yoktur.

Rahim ağzı kanseri nedeniyle total histerektomi geçirdiyseniz

Rahim ağzı kanseri veya yüksek dereceli displazi nedeniyle total histerektomi geçirdiyseniz, Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji, ameliyat sonrası en az 20 yıl boyunca taramaya devam etmenizi önerir.

Düzenli rahim ağzı kanseri taraması, bu bölgedeki hücrelerde ameliyattan sonra gelişebilecek yeni değişiklikleri belirlemeye yardımcı olabilir.

Rahim ağzı kanserine bağlı olmayan total histerektomi geçirdiyseniz

Kanserli olmayan bir durum için yapılan total histerektomi geçirdiyseniz, artık düzenli Pap veya HPV testinden geçmeniz gerekmez.

Yumurtalık kanseri ne olacak?

Yumurtalık kanseri, yumurtalıkları etkileyen bir üreme kanseri türüdür. Rahmin iki yanında bulunan bu küçük organlar hormon ve yumurta üretirler.

Histerektomi yaptırmak yumurtalık kanseri riskinizi azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Bunun nedeni, histerektominin yumurtalıkları değil sadece rahmi içermesidir. Tam bir histerektomi geçirseniz bile, aynı zamanda bir ooferektomi yapılmadıkça yumurtalıklar çıkarılmaz.

Eğer bir histerektomi Bu sadece rahminizin alınmasını içeriyorsa, yumurtalıklarınız olduğu sürece yumurtalık kanseri geliştirme riski devam eder.

Alt çizgi

Sonuç olarak, histerektomi sonrası rahim ağzı kanseri geliştirme riskiniz birkaç faktöre bağlıdır. En önemli iki faktör, geçirdiğiniz histerektomi tipi ve rahim ağzı kanseri veya yüksek dereceli displazi nedeniyle histerektomi geçirip geçirmediğinizdir.

Rahim ağzı kanserini önlemek veya tedavi etmek için herhangi bir tür histerektomi geçirdiyseniz, yine de rahim ağzı kanseri geliştirme riski altında olabilirsiniz. Ayrıca, sadece rahim ağzını çıkarmayan kısmi bir histerektomi geçirdiyseniz, rahim ağzı kanserinin gelişmesi hala mümkündür.

Bununla birlikte, rahim ağzı kanseri ile ilgili olmayan başka bir durum için total histerektomi geçirdiyseniz, bu tür kansere yakalanma riskiniz son derece düşüktür.

Rahim ağzı kanseri geliştirme riskiniz konusunda endişeleriniz varsa, sizin için doğru olan rahim ağzı kanseri tarama önerilerini doktorunuza sorduğunuzdan emin olun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here