Cilt Bakımında Butilen Glikol: Bilmeniz Gereken Her Şey Fransız Cilt Bakım Rutini Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

0
4

Cilt Bakımında Butilen Glikol: Bilmeniz Gereken Her Şey

Listesi trend olan Cilt bakımı camiasında dikkat edilmesi gereken içerikler sürekli değişmektedir. Bir zamanlar, çılgınca popüler ve şimdi tartışmalı içerik olan propilen glikol, şimdi cilt için daha az zararlı olduğu düşünülen bir bileşik olan bütilen glikol ile değiştiriliyor (1), (2). Satın aldığınız cilt bakım ürünlerinin etiketlerini dini açıdan okuduysanız, bütilen glikol ile karşılaşmış olmalısınız. Topikal olarak uygulayabileceğiniz ürünlerde bulunan yaygın bir bileşendir.

Butilen glikol kullanma konusunda emin değilseniz, bu makale tam size göre. Burada, bu bileşeni kullanmanın kullanımlarını, faydalarını, artılarını, eksilerini, risklerini ve ihtiyati tedbirleri özetleyeceğiz. Hemen içeri atlayalım!

Bu makalede

Butilen Glikol Nedir?

Butilen glikol, petrol, damıtılmış mısır ve şeker kamışından elde edilen bir tür organik alkoldür. Bu suda çözünür bileşen, mükemmel bir doku geliştirici olarak çalışır ve daha hafif bir dokuya sahip olması dışında propilen glikole benzer. Görünüm açısından berrak, kokusuz ve viskoz bir sıvıdır. Hafif tatlı bir tada ve acı bir tada sahip olduğu bilinmektedir.

Bileşiminde farklılık gösteren ve formüllerine ve yapılarına bağlı olarak çok çeşitli cilt bakımı faydaları sunan dört bütilen glikol formu vardır.

  • 1,2-bütandiol: Nem tutucu ve çözücü görevi görür. Bir ürünün genel viskozitesini azaltmada ve diğer bileşenlerin cilde nüfuz etme yeteneklerini artırmada son derece etkilidir.
  • 1,3-bütandiol: Bu, bütilen glikolün en yaygın kullanılan şeklidir. Daha iyi çözülebilirliğe sahip olduğu için propilen glikol ve gliserole etkili bir alternatif olarak ikiye katlanır. Aynı zamanda nemlendirici özellikler gösterir ve ürünlerin kurumasını ve kristalleşmesini engellerken viskozitesini azaltır. Güvenli bir konsantrasyon seviyesinde cilt tahrişine neden olmadığı için toksik olmadığı markalanmıştır.
  • 2,3-bütandiol: Güçlü bir viskozite düşürücüdür ancak cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaz. Toksik yan etkilerini anlamak için çok fazla araştırma yapılmadığından, bu bütilen glikol formu henüz cilt bakım ürünlerinde kullanılmamıştır.
  • 1,4-bütandiol: Genellikle kozmetik ürünlerde çözücü olarak kullanılır. Ancak sınırlı özellikler sunar ve gözleri tahriş etmediği için genellikle göz ürünlerinde kullanılır.

İşte bütilen glikolün birkaç tanımlayıcı özelliği:

  • Genellikle kozmetik amaçlı kullanılır ve her türlü cilt bakım ürününde bulunur – temizleyiciler ve nemlendiricilerden yüz maskelerine ve makyaj ürünlerine kadar. Cilt ve saç üzerinde zahmetsizce kayabilen pürüzsüz, kalın bir ürün oluşturmaya yardımcı olur. Başka bir deyişle, diğer bileşenler için etkili bir çözücü ve penetrasyon arttırıcı olarak hareket ederek ürünün cilde daha hızlı ve daha derin sızmasına yardımcı olur.
  • Ürüne ve cilt bakım formülasyonuna bağlı olarak, bütilen glikol nemlendirici, çözücü ve yumuşatıcı görevi görür. Bu özellikler cilde su çekmesine ve daha uzun süre nemli kalmasına izin verir. Aynı zamanda cilt üzerinde bariyer oluşturarak su kaybını önleyebilir. Bu daha yumuşak, şartlandırılmış bir cilde yol açar.
  • Temel olarak cilt bakım ürünlerini stabilize etmeye yardımcı olur. Ayrıca, kalın kremler rahatsız edici ve yağlı hissettirebileceğinden cilt bakım ürünleri genellikle daha ince bir kıvama sahiptir.

Artık bütilen glikolün ne olduğunu anladığınıza göre, onu kullanmanın en iyi yoluna bakalım.

Butilen Glikol Kullanmanın En İyi Yolu

Birçok cilt bakım ürünü, şampuanlar ve nemlendirici serumlardan güneş kremi ve kozmetiklere kadar bütilen glikol içerir. Bu nedenle ayrı ayrı uygulamaya gerek yoktur. Çoğu formülasyonda, bütilen glikolün gücü %0,001-50 arasında değişir.

Ürünü ne zaman kullanacağınızı, ne sıklıkta kullanacağınızı, ne kadar kullanacağınızı ve kullanımını tamamlayacak diğer ürünleri öğrenmek istiyorsanız dermatoloğunuzla konuşun.

Ardından, bütilen glikolün cilt için faydalarına geçelim.

Butilen Glikolün Cilt İçin Faydaları

Butilen glikol, çok çeşitli cilt bakım ürünlerinde bulunur. Avantajları şunları içerir:

1. Cildi Nemlendirir ve Pürüzsüzleştirir

Butilen glikol yumuşatıcı ve nemlendirici olarak çalışır ve cilt üzerinde bir bariyer oluşturarak cildin nemini korumaya yardımcı olur. Bu sonuçta su kaybını önler ve cildi içeriden şartlandırır. Böylece mükemmel bir cilt bakım maddesi görevi görür (3).

2. Etkili Bir Çözücü Olarak Çalışır

Butilen glikolün çözülmesi zordur ve genellikle suda çözünmeyen bileşenlerle birleştirilir. Çözücü özellikleri, çözülmesi zor bileşenlerin topaklanmadan kolayca parçalanmasını sağlar, böylece kolay uygulama ve gelişmiş ürün penetrasyonu sağlar (4).

3. Cildi Nemlendirir

Butilen glikol, nemlendirici özelliğinden dolayı suyu kolayca bağlar ve su moleküllerini cildin dış tabakasına çeker (5). Böylece cildi yeterince nemlendirir.

4. Akne Tedavisi

Butilen glikol genellikle akne tedavisine yardımcı olan nemlendiricilerde kullanılır. Bu bileşen akneyi doğrudan tedavi edemezken, nemlendirici ve çözücü özellikleri kuru, akneye meyilli ciltle ilişkili semptomların tedavisinde yardımcı olur (6).

Not: Bu bileşeni kullanmadan önce akne semptomlarınız, aknenizin nedeni, cilt hassasiyetiniz vb. hakkında bir dermatoloğa danışın, aksi takdirde aknenizi daha da kötüleştirme riskiniz vardır.

5. Viskoziteyi Düşürücü Bir Ajan Olarak Davranır

Butilen glikol, cilt bakım ürününüzdeki diğer bileşenlerin birbirine yapışmamasını sağlayarak ürüne akıcı ve eşit bir kıvam sağlar.

Artık bütilen glikolün faydalarını anladığınıza göre, odadaki file değinelim.

Butilen Glikol Cilt İçin Güvenli mi?

Butilen glikol, suyun donma noktasını düşürmeye yardımcı olduğu için antifrizde kullanılsa da, etilen glikol kadar toksik değildir. Bununla birlikte, aşağıdaki yanlış anlamalar nedeniyle bu bileşenle ilgili hala birçok tartışma var:

  • Üretim Süreci Sürdürülebilir Değil: Bu bileşen sentetik olarak üretildiğinden, güzellik endüstrisinde zehirli olmasa da toksik olduğu konusunda yanlış bir kanı vardır. Çevresel Çalışma Grubuna göre, bütilen glikol “tehlike ölçeği” (7) üzerinde 10 üzerinden 1 (10 en tehlikeli olmak üzere) derecelendirilmiştir.
  • Üretim Sürecindeki Yüksek Konsantrasyonlar Nedeniyle Duyarlılık: Cilt bakım ürünlerinin üretim süreci, yüksek konsantrasyonlarda bütilen glikol kullanılmasını içerdiğinden, tahrişe ve hassasiyete neden olabileceği endişesi vardır. Ancak doğru üretim güvenliği yönergeleri uygulandığında endişelenmenize gerek yok.
  • Cildi Kurutur: Butilen glikol, alkol olmasına rağmen cildinizi kurutmaz veya tahriş etmez.

İşte gerçek – Alerjik olmadığınız ve çok hassas bir cildiniz olmadığı sürece bütilen glikol içeren ürünleri her gün kullanabilirsiniz. Kozmetik ve cilt bakımında onaylanmış uygulamaları için güvenli kabul edilir.

Son olarak, yan etkilerine ve akılda tutulması gereken önlemlere geçelim.

Butilen Glikol – Yan Etkiler ve Önlemler

Butilen glikolün güvenliği konusunda yaygın bir endişe olsa da ve risklerini ve vücut üzerindeki uzun vadeli etkisini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmesine rağmen, kullanımı güvenli kabul ediliyor. Petrolden türetilmiş olmasına rağmen, bu kimyasal genellikle kozmetik kullanım için güvenli kabul edilir, düşük düzeyde tahriş ve nadiren alerjik kontakt dermatit oluşumu gösterir (1).

Bununla birlikte, bu bileşeni kullanırken akılda tutulması gereken birkaç önlem:

  • Çok hassas bir cildiniz varsa, cildinizi daha fazla tahriş edip kızarıklıklara neden olabileceğinden bu bileşeni kullanmaktan kaçının.
  • Butilen glikole karşı bilinen bir alerjiniz varsa, bu bileşeni içeren ürünleri kullanmayın.
  • Akneye meyilli bir cildiniz varsa, gözeneklerinizi tıkayabileceği ve sivilcelere, siyah noktalara ve beyaz noktalara neden olabileceğinden bütilen glikol içeren ürünleri dikkatli kullanın.
  • Yüksek konsantrasyonlarda kullanmak, özellikle onlarla temas ederse, gözlerinizi veya burun geçişinizi tahriş edebilir.
  • Bu bileşenle herhangi bir ürünü kullanmadan önce daima bir yama testi yapın. Tahriş veya kaşıntılı bir kızarıklık yaşarsanız, kullanmayı hemen bırakın ve bir dermatoloğa danışın.
  • Hamileyseniz veya emziriyorsanız, bütilen glikol kullanmaktan kaçının çünkü hamilelik sırasında güvenliğini kanıtlamak için çok fazla araştırma yapılmamıştır.

Kapanış Düşünceleri

Butilen glikol, bir dizi cilt bakımı uygulamasıyla güç dolu çok yönlü bir bileşendir. Koku, cilt bakım maddesi, çözücü, viskozite azaltıcı madde ve nemlendirici olarak görev yapar (7). Çoğu ürünle iyi çalışır ve onu faydalı bir bileşen yapar.

Yaygın kullanımı göz önüne alındığında, kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde popüler bir bileşen olarak ortaya çıkmıştır. Genellikle kullanımı güvenli kabul edilir ve hassas bir cildiniz olmadıkça olumsuz reaksiyonlara neden olmaz.

Bununla birlikte, bu çok amaçlı bileşeni cilt bakımı rejiminize ancak bir dermatologla görüştükten sonra eklediğinizden emin olun.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelik sırasında bütilen glikolden kaçınmalı mısınız?

Evet, hamileyseniz veya emziriyorsanız bu maddeden kaçınmalısınız çünkü bekleyen/emziren anneler için güvenliğini kanıtlamak için çok fazla araştırma yapılmamıştır.

Butilen glikol komedojenik midir?

Butilen glikolün komedojenik derecesi 1 (en yüksek derece), bu da onu akneye meyilli ciltler için uygun hale getirir. Bununla birlikte, akneyi kötüleştirebileceğine dair raporlar var.

Propilen glikol ve bütilen glikol hakkında endişelenmeye değer mi?

Propilen glikol, bütilen glikolden daha fazla cildi tahriş edicidir. Cosmetic Ingredient Review’a göre, hem propilen glikol hem de bütilen glikol daha düşük oranlarda kullanım için güvenlidir – propilen glikol için %20’den az ve bütilen glikol için %50’den az (8).

Butilen glikol hassas ciltler için güvenli midir?

Butilen glikol, hassas ciltler için güvenli olarak kabul edilmez. Hassas bir cildiniz varsa kullanmadan önce bir dermatoloğa danışmanız ve bir yama testi yapmanız en iyisidir.

Butilen glikol doğal bir bileşen midir?

Hayır, bütilen glikol laboratuvarda sentezlenir. Doğal gaz/petrolden çıkarılır.

Butilen glikolün diğer adı nedir?

Butilen glikolün diğer isimleri arasında 1,3-butilen glikol, bütan-1,3-diol ve 1,3-dihidroksibütan bulunur.

Kaynaklar

Önerilen Makaleler

  • Allantoin Nedir ve Cilde Faydaları Nelerdir?
  • Cilt İçin Sodyum Hyaluronat: Eksiksiz Bir Kılavuz
  • Cilt İçin Setearil Alkol Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  • Fransız Cilt Bakım Rutini Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  • Stylecraze’in katı kaynak bulma yönergeleri vardır ve hakemli çalışmalara, akademik araştırma kurumlarına ve tıp derneklerine güvenir. Üçüncül referansları kullanmaktan kaçınıyoruz. İçerik politikamızı okuyarak içeriğimizin doğru ve güncel olmasını nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
    1. 1,3-butilen glikol nedeniyle alerjik kontakt dermatit olgusuhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1346-8138.12603
    2. propilen glikolhttps://journals.lww.com/dermatitis/Fulltext/2018/01000/Propylene_Glycol.2.aspx
    3. 8 Butilen Glikol, Heksilen Glikol, Etoksidiglikol ve Dipropilen Glikolün Güvenlik Değerlendirmesine İlişkin Nihai Raporhttps://journals.sagepub.com/doi/10.3109/10915818509078692
    4. Dihidroavenantramid D salınımının modülasyonu ve 1,2-alkandioller tarafından deriye nüfuz etmehttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S093964110800146X?via%3Dihub
    5. Nemlendiriciler: Kaygan Yolhttps://www.researchgate.net/publication/303091758_Moisturizers_The_Slippery_Road
    6. Akne için Nemlendiricilerhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025519/
    7. bütilen glikolhttps://www.ewg.org/skindeep/ingredients/700861-butylene_glycol/#about_range
    8. propilen glikolhttps://www.cir-safety.org/sites/default/files/115_blue_propil.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here